Bulgaristan oturum izni alma
Bulgaristan’da uzun süreli kalmak istiyorsanız; öncelikle Bulgaristan D vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. D vizesine sahip olursanız; Bulgaristan’da 3 aydan daha uzun bir süre kalabilirsiniz.
Dolayısıyla; Bulgaristan’da oturum iznine sahip olabilmek için önce D vizesi almanız gerekir. D vize başvuru süreci seyahat amacınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Bulgaristan D vizesini aldığınızda, ülkeye giriş yaptıktan sonra Yabancılar Şubesi’ne gidip oturum izni için başvuru yapmanız gerekmektedir.
Bulgaristan oturum izni almak başvurusu yapmak istiyorsanız; birtakım belgelere ihtiyacınız vardır.
Gerekli belgeler
Başvuru türüne göre değişkenlik gösterse de, genel olarak istenilen belgeler arasında en az 2 yıl geçerliliği bulunan pasaport, biometrik fotoğraf, Bulgarca’ya tercüme edilmiş ve noter tasdikli sabıka kaydı, başvuru formu, seyahat sağlık sigortası, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve Bulgarca’ya tercüme edilmiş doğum belgesi (Bulgaristan vatandaşı olan kişilerin çocuklarının vatandaşlık işlemleri için talep edilir) gerekmektedir.
Öğrenci iseniz; kabul belgesi ve eğitim kurumundan alınan yazılar gerekmektedir.
Emekli iseniz; emekli olduğunuzu gösteren evraklara ihtiyacınız vardır.
Tedavi için gidiyor iseniz; ilgili sağlık kuruluşlarından aldığınız belge gerekmektedir.
Bulgaristan’da ticari temsilciliğiniz var ise; bu temsilcilik üzerinden oturum alabilmeniz adına Ticaret ve Sanayi Odası Tasdik Belgesi almanız gerekir.
Bulgaristan’da oturan birinci derece akrabanız varsa ondan gelecek davet mektubu aracılığıyla uzun süreli oturma izni başvurusu gerçekleştirebilirsiniz.
Ve son olarak başvurunuzu bir şirket üzerinden yapacak iseniz; şirket evraklarınız gerekmektedir.
Belirtilen evraklar başvuru türüne göre değişkenlik gösterdiği için, bu konuda daha detaylı bilgiye ulaşmak adına bünyemizdeki deneyimli kadromuza danışabilirsiniz.
Başvuru nereye yapılır?
Eğer Bulgaristan’da uzun süreli kalmayı planlıyorsanız vize başvurusunda bulunabilmek için konsolosluğa gitmeniz gerekmektedir. Öncelikle Türkiye’de yer alan Bulgar diplomatik temsilciliklerine D vize başvurusu yapmanız gerekmektedir.
Başvurunuzu talep edilen belgeler doğrultusunda hatasız bir biçimde tamamlamalısınız. Bu başvurunuzun doğru bir biçimde değerlendirilmesi açısından oldukça önemlidir.
D vize başvuru ücretleri
Ödeyeceğiniz başvuru ücreti seyahat amacınıza ve vize türüne uygun olmalıdır. Bulgaristan konsoloslukları başvurular için ödenmesi gereken ücretleri anlaşmalı olduğu bankalar aracılığıyla almaktadır.
D vize konsolosluk görev bölgeleri
Bulgaristan konsoloslukları D vize başvurularınızı kabul eden kurumlardır. Türkiye’de Ankara, İstanbul, Bursa ve Edirne’de Bulgaristan Konsolosluğu bulabilirsiniz.
Ankara Büyükelçiliği’ne başvuru yapmak istiyorsanız şu şehirlerden birinde bulunuyor olmanız gerekmektedir; Zonguldak, Yozgat, Van, Uşak, Şanlıurfa, Tunceli, Trabzon, Tokat, Şırnak, Sivas, Sinop, Siirt, Samsun, Rize, Osmaniye, Ordu, Niğde, Nevşehir, Muş, Mardin, Kahramanmaraş, Malatya, Kütahya, Konya, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Kırklareli, Karabük, Kayseri, Kastamonu, Kars, Karaman, Iğdır, İzmir, Mersin, Isparta, Hatay, Hakkari, Gümüşhane, Giresun, Gaziantep, Eskişehir, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Düzce, Diyarbakır, Çorum, Çankırı, Burdur, Bolu, Bitlis, Bingöl, Bartın, Batman, Bayburt, Aksaray, Artvin, Antalya, Ankara, Amasya, Ağrı, Afyon, Ardahan, Adıyaman ve Adana.
İstanbul Başkonsolosluğu’nun başvuru kabul ettiği şehirler arasında İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve çevresi yer almaktadır.
Geriye kalan bütün şehirlerden başvuru yapmak istiyorsanız, bunu Bursa Konsolosluğu’ndan gerçekleştirebilirsiniz.
Oturum izni nasıl alınır?
Bulgaristan’da uzun süre kalmak istiyorsanız, D vize başvurusu yapmanız gerekmektedir. D vizesini aldıktan sonra, Bulgaristan oturum kartı başvurusu yapabilirsiniz.
Oturum izni başvuru aşamaları ile ilgili olarak;
Başvuru yapacağınız vize türüne uygun belgeler hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bu konuda Balkan Travel deneyimli çalışma arkadaşlarımız size yardımcı olacaktır. Bu aşama bittiğinde, hazırlık süreci başlıyor. Gerekli belgeleri sunmanız için konsolosluktan randevu almanız gerekmektedir. Ayrıca sunacağınız belgelerinizin tercüme ve tasdik işlemleri de yapılmalıdır. Buna ek olarak banka dekontu da başvurunuzun içerisinde yer almalı ve konsolosluğa sunmalısınız.
Başvurunuz ile ilgili tüm değerlendirme sürecindeki yetki Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’na aittir.
Başvuru sonuçlanma süresi ortalama 45 gün olmaktadır. Resmî tatiller veya olası aksilikler dahilinde bu süre uzayabilmektedir.
Bulgaristan oturum izni ile Avrupa’ya nasıl gidilir?
Bulgaristan Avrupa Birliği’ne üyedir. Dolayısıyla Bulgar vatandaşları Avrupa’nın diğer ülkelerine seyahat edebilme hakkına sahiptir. Eğer Bulgaristan oturum iznini eşiniz üzerinden aldıysanız, eşinizle birlikte ilgili ülkelere seyahat edebilirsiniz.
Bulgaristan oturum izni ile Avrupa’ya seyahat bazı durumlarda mümkün olmamaktadır. Bu uygulama her ülkeye bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu konuda detaylı bilgiye ulaşmak için Balkan Travel deneyimli kadromuza ulaşabilir her türlü sorunuza cevap bulabilirsiniz.
Bulgaristan oturma izni ile Yunanistan
Bulgaristan’dan alacağınız oturma izni ile Yunanistan’a da gidebilirsiniz. Fakat bu oturum izni aldığınız amaca göre değişebilmektedir. Evlilik sebebiyle alınan oturum izni ile yanınızda eşiniz de bulunmak üzere Yunanistan’a girebilme hakkına sahipsiniz. Ancak sınır girişlerinde yapılan kontroller neticesinde ülkeye girişte sorunlar da oluşabileceğini unutmayın.
Eğer Bulgaristan Liçna Kartı’na sahipseniz, vizeniz olmadan tüm Avrupa ülkelerine seyahat edebilirsiniz fakat yalnızca Bulgaristan oturum izni ile tek başınıza Avrupa ülkelerine girme hakkınız bulunmamaktadır.
Bulgaristan oturum izni ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi Balkan Travel donanımlı çalışma arkadaşlarımız tarafından öğrenebilir, tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.