Güvenli turizm sertifikası nedir?
Güvenli Turizm Sertifikası tesis ve konaklama yerleri için seçilmiş olan kriterleri değerlendirerek temizlik, hijyen ve sağlık konusunda denetim yapılarak verilen belge olmaktadır.
Koronavirüs yaşamımıza dâhil olduğundan beri Güvenli Turizm Sertifikası da önemli bir yer almaya başladı. Bu kapsamda her tesiste gerekli denetlemeler gerçekleştirilmektedir.
Güvenli Turizm Sertifikası’nın belgelendirme konusundaki şartları Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olmaktadır.
Peki bu belge nasıl ve nereden alınır? Detayları için okumaya devam edin…
Nasıl alınır?
Güvenli Turizm Sertifikası almak için gerçekleştirilen denetim bu belgeyi verme yetkisi olan firmalar tarafından yapılmaktadır.
Bu belgeye sahip olmak isteyen işletmeler yetkili kuruluşlar ile iletişime geçip denetimleri kabul etmelidirler.
Tesislerde bir uygunsuzluk tespit edildiğinde, sorunların 3 gün içerisinde giderilmesi gerekmektedir.
Uygunsuzluğun devam etmesi halinde, belge verilmeyip mevcut belge var ise iptal edilmektedir.
Güvenli Turizm Sertifikası mecburi mi?
Söz konusu sertifikanın zorunlu olup olmadığı tesisin kapasitesine bağlı olarak değişmektedir. 50 ve üzeri odaya sahip bir tesis Güvenli Turizm Sertifikası almak zorundadır. Bu sınırın dışında kalan tesislerde ise mecburiyet bulunmamakla birlikte gönüllü olarak sertifika alınabilmektedir.
Denetimler nasıl gerçekleştiriliyor?
Tesislere ayda bir kere denetim ve belgelendirmeler uygulanıyor. Bunun dışında iki ayda bir gizli konuk denetimi gerçekleştiriliyor.
Denetim süresi ne kadardır?
Tesisin büyüklüğüne bağlı olarak değişen denetim süresi genellikle bir günü kapsamaktadır. Denetçi sayısı da tesisin kapasitesine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişebilmektedir.
Güvenli Turizm Sertifikası için tesislerin yerine getirmesi gereken kriterler
Söz konusu sertifikayı alabilmek için yerine getirilmesi gereken kriterler arasında;
Bulaşma önlemleri ve hijyen standartlarını gerçekleştirmek için görevli personel,
Hijyen uygulamalarıyla ilgili gerekli prosedürlerle alakalı protokollerin hazırlanması,
Kontrol listelerinin hazırlanması,
Kayıt sistematiğinin tesiste etkin bir şekilde kullanımı,
Kayıtların doğrulama işlemlerinin yapılması,
Sosyal mesafe kurallarının oluşturulması,
Yerlere sosyal mesafeyi belirtecek şekilde işaretleme yapılması,
Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış alkol bazlı el dezenfektanı kullanımı,
Ortak kullanım alanlarına dezenfektan yerleştirilmesi,
Görevli çalışanlara plan ve protokoller konusunda eğitim verilmesi,
Çalışanlara yönelik eğitim programlarının uzaktan da yapılabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması,
Hijyenik malzeme ve koruyucu ekipmanlar hakkında eğitim verilmesi,
Covid-19 ve hijyen uygulamalarıyla ilgili personel alanlarına en az 3 dilde çevrilmiş duvar şemalarının asılması,
Tesis girişinde gerekli olduğu durumlarda maskenin hazır bulundurulması,
Resepsiyonda misafirlere hijyen ve önlemler konusunda bilgilendirme formu verilmesi,
Ünite sorumlusu yöneticilerden temizlik işlemlerinin kayıt altına alınması,
Tesiste kullanılan tüm tesisat ve donanımların düzenli olarak kontrolden geçmesi,
Havalandırma filtrelerinin düzenli olarak değişmesi,
Tesis çalışanlarının giriş ve çıkışlarda ateşlerinin ölçülmesi,
Çalışanlarının giriş ve çıkışlarda biometrik yüz tanımlarının kayıt altına alınması,
Misafirlerin ateşinin ölçülmesi ve yüz görüntülerinin kayıt altına alınması,
Vücut sıcaklığı kontrollerinde olası bir ateş söz konusu ise izlenecek adımların planlanması,
Gıda güvenliği ve hijyen konusunda satın alma, depo, mutfak ve gıda üretimi çalışanlara süreç hakkında düzenli olarak bilgi sunulması ve değerlendirme toplantılarının gerçekleştirilmesi,
Tesis çalışanlarının MEB onaylı Hijyen Eğitim Sertifikası’na sahip olmaları,
Tesisin içerisinde yer alan dükkanların ve mağazaların hijyen kurallarına uygun davranması.
Misafirlerin tesise girişi sırasında uygulanması gereken kurallar
Tesiste girişte misafirlerin sosyal mesafe kuralları hakkında bilgilendirmeleri gerekmektedir.
Buna ek olarak bulaş riskini göz önünde bulundurarak misafirlerin valizlerini kendi taşıması veya çalışanlar tarafından taşınmasına dair bilgilendirmeye yönelik protokol hazırlanması gerekmektedir.
Misafirler tarafından kullanılmak üzere resepsiyon kısmında alkol bazlı el dezenfektanı ve koruyucu ekipmanlar bulundurulmalıdır.
Misafirlerin gerçekleştireceği ödeme işlemlerinde mümkün olduğunca temassız ödeme tercih edilmektedir. Temassız pos cihazları ve online ödeme yapılabilmektedir.
Oda kart, anahtarı, kalem veya resepsiyon zili gibi eşyaların tekrar kullanılacaksa dezenfeksiyon yapılması şarttır.
Personeller için uygulanması gereken kurallar
Personellerin kullanması gereken ekipmanlardan yeteri kadar bulundurulması önemlidir.
Koruyucu ekipmanlar hakkında personellere gerekli bilgilendirme yapılması gerekmektedir.
Personellerin sürece yönelik eğitim ve motivasyon destek kayıtları kişisel dosyalarında saklanacaktır.
Personelin dinlenme ve sosyal alanında sosyal mesafenin korunabilmesi adına önlemlerin alınması gerekmektedir. Buna ek olarak el dezenfektanı da temin edilmelidir.
İşe alımlarda ise personellerin sağlık durumu hakkında bilgi edinilmesi adına sağlık kontrolünden geçmeleri gerekmektedir.
Güvenlikler için uygulanması gereken kriterler
Güvenlik bölümüne ait tüm süreçlerin tesisteki diğer departmanlar ile koordinasyon halinde olması önem taşımaktadır.
Misafirler x-ray cihazı yardımıyla kontrol edilecek. Bunun dışında temaslı arama gerekmediği taktirde uygulanmayacak.Elle arama gerekli görülüyorsa, maske, tek kullanımlık eldiven ve yüz koruyucu ekipman kullanılması şarttır.
Tahliye, acil durum planları ve risk yönetimi alanları Covid-19’u da göz önünde bulundurarak tekrar düzenlenmelidir.
Huzurlu ve güvenli bir tatil geçirmek istiyorsanız, Güvenli Turizm Sertifikalı otelleri seçmenizi tavsiye ederiz.