Hikayesi Balkanlarda Geçen 6 Kült Film
Hikayesi Balkanlarda Geçen 6 Kült Film
Balkan Sineması...
Yaşanmış mutlu ve hüzünlü binlerce hikâyeye ev sahipliği yapan Balkan sineması, gerçek olaylara dayanan yaşanmışlıklarıyla da insanı düşünmeye sevk ediyor. Yönetmenlerin usta bakış açılarıyla şekillenen, oyuncuların profesyonel tutumlarıyla kült filmler ne kadar zaman geçerse geçsin izleyiciyi ekrana bağlamayı başarıyor. Balkan topluluklarındaki çok seslilik, yaratılan çatışmalar, günlük yaşamı iyi anlamak için izleyebileceğiniz birçok film bulunuyor.
Balkanlarda geçen hayatları anlamak, anlamaktan da öte hissetmek için farklı bakış açılarıyla sunulan 5 kült filmi sizler için derledik.
Limonata – 2014
Film Türkiye’den Balkanlara uzanan bir üçgende geçmektedir. İstanbul Kocamustafapaşa, Makedonya Üsküp ve Bulgaristan.
Tür: Komedi, Dram
Yönetmen: Ali Atay
Konu: Makedonya'da yaşayan Suat eski bir tır şoförüdür ve ölümcül bir hastalık nedeniyle yatağa düşer. Oğlu Sakip'i (Ertan Şaban) yanına çağırır ve ölmeden önceki tek arzusunu açıklar. Suat seneler önce İstanbul'da imam nikâhı kıyarak bir kadınla evlenmiştir ve bu evlilikten bir çocuğu olmuştur. Ancak Suat bebekken terk ettiği bu çocuğu hiç görememiştir. Ölmeden önce tek dileği Selim (Serkan Keskin) adındaki ikinci çocuğunu bulup ondan helallik istemektir. Buna göre oğlu Sakip'ten İstanbul'a gidip kardeşini bulmasını ister. Sakip babasının emektar arabasına atlayıp elinde yalnızca kardeşinin adı ve eski bir adresle İstanbul yollarına düşer.
Ulis’in Bakışı (To Vlemma Tou Odyssea) – 1995
Film Balkanların Florina, Lavrion, Thessaloniki (Yunanistan), Belgrad (Sırbistan), Saraybosna, Mostar (Bosna-Hersek), Plovdiv (Bulgaristan), Bitola (Makedonya), Korce, Tiran (Gürcistan), Bükreş, Köstence, Tuna Nehri (Romanya) bölgelerinde geçmektedir.
Tür: Dram, Savaş
Yönetmen: Theodoros Angelopoulos
Konu: Film, yıllardır Amerika’da yaşamış Yunan kökenli bir yönetmenin, çektiği son filmin prömiyeri için anavatanına dönmesiyle başlayan olayları konu eder. Yönetmen, Balkanlarda kayda alınan ilk görüntüler olarak kabul edilen Manaki Kardeşlerin filmini bulmayı hedeflemektedir.
Ulis’in Bakışı’nın yönetmeni Angelopoulos,bu filmle birlikte yüzyıllardır Balkan topraklarında süren etnik kargaşalarında varılan son noktayı, Bosna Savaşı’nın yıkıcı ve durgun etkisini, başarılı bir şekilde beyaz perdeye aktarmayı başarmıştır.
Çingeneler Zamanı (Dom Za Vesanje) – 1988
Film, Sutka (Makedonya), Saraybosna (Bosna-Hersek), Milano ve Roma (İtalya) bölgelerinde geçmektedir.
Tür: Dram, Komedi, Suç
Yönetmen: Emir Kusturica
Konu: Saraybosna çevresinde ve İtalya'da geçen bu ilgi çekici hikâyede, telekinetik güçlere sahip ilgi çekici bir genç Roman (çingene) olan Perhan, kendisini ve sevdiklerini yok etmekle tehdit eden küçük suçların hızlı para dünyası tarafından baştan çıkarılmasını içermektedir. Çingeneler Zamanı, Goran Bregovic’in inanılmaz müzikleri ve geçirdiği büyük depresyon sonucu aramızdan ayrılan Davor Dujmovic’in profesyonel oyunculuğuyla izleyiciyi kesinlikle ekrana bağlayacak bir başyapıt olarak kült filmler arasında yerini korumaktadır.
Tarafsız Bölge (No Man’s Land) – 2001
Film, Slovenya’da geçmektedir.
Tür: Dram, Savaş
Yönetmen: Danis Tanovic
Konu: 1993 yılında Bosna-Hersek’te gerçekleşen savaşta, birbirileriyle çatışan iki taraf arasındaki karşıt askerlerden olan Nino ve Ciki’nin kimsenin olmadığı topraklarda mahsur kalmasını konu alır.
Bosna-Hersek, Fransa, Slovenya, Birleşik Krallık ve Belçika ortak yapımı bir film olan No Man’s Land, savaşın yıkıcı etkisini ve manasızlığını yüzümüze vururken izleyiciyi politik ikilemlerle baş başa bırakıyor.
Yeraltı (Underground) – 1995
Film, Plovdiv ve Sofya (Bulgaristan), Belgrad (Sırbistan), Berlin (Almanya), Prag (Çekya) bölgelerinde geçmektedir.
Tür: Komedi, Dram, Savaş
Yönetmen: Emir Kusturica
Konu: Film, II. Dünya Savaşı'nın başlangıcından Yugoslav Savaşları'nın başlangıcına kadar bir Yugoslav tarihini tasvir etmek için iki arkadaşın destansı hikayesini kullanıyor. Yugoslavya (Sırbistan), Fransa, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan'dan şirketlerle uluslararası bir ortak yapımdır. Balkan sineması denilince akla gelen ilk isimlerden olan Kusturica, başyapıtlarından biri sayılan Yeraltı filminde savaşın acımasız yüzünü absürt mizahla harmanlayarak yorumlamıştır. Tek solukta izleyeceğiniz bu yapım, Balkan sinemasının en nadide eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Babam İş Gezisinde (Otac Na Sluzbenom Putu) – 1985
Film, Saraybosna (Bosna-Hersek) bölgesinde geçmektedir.
Tür: Dram
Yönetmen: Emir Kusturica
Konu: Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü almaya hak kazanan Babam İş Gezisinde filmi, 1948 yılında Tito ve Stalin’in işbirliği halindeyken yaşadıkları fikir ayrılıkları sonucu karışan Yugoslavya yaşamından kareler sunmaktadır. Tam da bu dönemlerde çalıştığı gazetede ufak bir hata yüzünden tutuklanan Mesha ile olay örgüsü kuvvetlenen Babam İş Gezisinde, Mesha’nın karısının çocukları Malik’e bu durumu açıklayamadığı için babasının iş gezisinde olduğunu anlatmasıyla devam etmektedir. Siyasetin ve beraberinde gelişen olayların Minik Malik’in gözünden gösterilen bu film, babasının peşinden hayatın gerçeklerini öğrenen minik bir çocuk üzerinden anlatılmaktadır.