Balkan Travel Logo

Bulgaristan Konsolosluğu Yetkili Acentası

Vize Sihirbazı

Bulgaristan Mavi Kart Başvurusu

Bulgaristan Mavi Kart Başvurusu

Bulgaristan Mavi Kart Başvurusu

Mavi Kart nedir?

AB Mavi Kart, Avrupa Birliği üye ülkeler nezdinde diğer ülke vatandaşlarına çalışma ve oturma hakkı tanıyan bir programdır.

Mavi Kart’a sahip olduğunuzda aynı zamanda uzun vadeli oturum izni hakkına sahip olabilirsiniz. Yüksek nitelikli yabancılara tanımlanan Mavi Kart, Avrupa Birliği üyesi olan her ülke için olduğu gibi Bulgaristan için de geçerli bir programdır.

AB Mavi Kartı, Avrupa'nın ABD Yeşil Kartına cevabıdır. Avrupa Mavi kartı AB/ AEA milletlerinden olmayan nitelikli insanlar için bir çalışma ve oturma iznidir. Mavi kart, kapsamlı sosyo- ekonomik haklar sunar ve Avrupa’da daimi ikamet için size bir fırsat sunar.

Avrupa’da sürekli olarak ikamet etmeyi düşünüyorsanız, Mavi Kart başvurusunda bulunmanız yararınıza olacaktır.

Kimler başvurabilir?

Bulgaristan Mavi Kart başvuru süreci adımları hassasiyetle takip edilmesi gereken adımlardan oluşmaktadır.  Bulgaristan’da faaliyet gösterilecek işin niteliklerine uygun, beklenilen tecrübeye sahip, üniversite ya da başka bir yüksek eğitim kurumunda asgari üç yıl eğitim almış Türk vatandaşı iseniz başvuru şartlarından ilkini yerine getirmiş sayılmaktasınız. Talep edilen bir diğer şart ise Bulgaristan’da ödenen ortalama brüt ücretin en az 1,5 katı ücret ödenmesi zorunluluğudur. Eğer iş sözleşmeniz bu şartı da karşılayabilecek özelliklere sahip ise başvuru sürecine geçilebilir.

 

Mavi Kart Başvurusu

I. Bulgaristan’da faaliyet gösteren İşveren, bulunduğu ilin İçişleri Genel Müdürlüğü Göç Dairesine AB Mavi Kart Oturma ve Çalışma İzni için başvuru yapar.

II. Göç Daireleri başvuru formunu ve eklerini elektronik ortamda Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Göç Genel Müdürlüğüne gönderir.

III. Göç Genel Müdürlüğü evrakları inceleyerek, kontrolleri gerçekleştirdikten sonra 14 gün içinde başvuru formunu ve diğer belgeleri dijital ortamda Bulgaristan İstihdam Ajansı ve Milli Güvenlik Devlet Ajansına iletir.

IV.  Bulgaristan İstihdam Ajansı ve Milli Güvenlik Devlet Ajansı evrakların değerlendirmesini olumlu ya da olumsuz yine 14 gün sürecinde tamamlayarak dijital ortam üzerinden Göç Genel Müdürlüğüne gönderir.

V. Sürecin olumlu sonuçlanması halinde Göç Genel Müdürlüğü 3 gün içinde Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Genel Müdürlüğü ve işvereni bilgilendirir.

VI. D-Vize Alımı - Bulgar işveren Bulgaristan Mavi Kart Başvurusunun olumlu sonucunu çalışacak diğer ülke vatandaşı personele bildirir.  Çalışacak personelin bu süreçte 20 gün içinde D- Vize başvurusu yapması gerekir.

VII. D-Vizesi ile Bulgaristan’a giriş yapan personel 7 gün içinde ilgili ilin Göç Dairesine; D- vizesinin basıldığı pasaport sayfasının fotokopisi ve ikamet süresini kapsayacak şekilde yapılmış zorunlu seyahat sigortasını ibraz edecektir

VIII. Göç Genel Müdürlüğü evrakların ibrazı akabinde 3 gün içerisinde AB Mavi Kartı Oturma ve Çalışma İznini diğer ülke vatandaşı personele teslimini gerçekleştirecektir. İşe başlanılan ilk 7 günlük süreçte işveren de Genel İş Denetimi İcra Ajansını bilgilendirmekle sorumlu olacaktır.

Bulgaristan Mavi Kart Başvuru Süreci her ne kadar basit bir işlem sırasına sahip ise de evraklarda yapılacak herhangi bir eksik, yanlış veya teyit edilememe durumunda  olumsuz sonuçlanabilmektedir. Bu sebeple sürecin dikkatle takip edilmesi ve dosyaya güncel değişikliklerin de yansıtılması önemlidir.

 

 

Başvuru için hangi evraklar gereklidir?

Mavi Kart başvurusu yapmak istiyorsanız bir takım evrakları hazırlamanız gerekmektedir.

 

İşverenden talep edilen evraklar;

a)    Bulgaristan’da faaliyet gösteren şirketin ticari bilgileri ve faaliyet belgesi,

b)    Vergi dairesi borcu olmadığına dair onaylı evrak,

c)    Kaydı istenen kişi ya da kişilerin listesi,

d)    Personel getirme talebine dair gerekçenin aktarıldığı evrak,

e)    İşe alınacak kişi ya da kişilerin eğitimlerine dair apostilli ve noter onaylı diplomalar, meslek yeterliliği ve denkliğe dair evraklar,

f)     Çalıştırılacak yabancı personel ile imzalanmış süreli iş sözleşmesi,

g)    Çalışılacak İşin tanımını içeren, kişinin kalacağı yere dair kira, sigorta, transport ve sağlık hizmetlerine yönelik evraklar,

h)    Eğer kişiye tanımlanacak görev Bulgaristan ve Avrupa Birliği kanunları kapsamında kayda tabi ise kayıt belgesi,

i)     Alınacak personelin pasaport fotokopisi.

Başvuru yapacaksanız unutmamalısınız ki; konuyla alakalı vize türü için de Konsolosluğa başvuru yapmalısınız. Mavi Kart için alınacak vize türü ise D-Vizesi olmaktadır. Bu süreç için gerekli olan belgeler ise kişisel durumlara bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Destek ve danışmanlık için bizimle irtibat kurabilirsiniz.

Başvuru sonuçlanma süresi

Mavi Kart başvurunuzun sonuçlanması ortalama 15 gün sürmektedir. Hazırladığınız evrakların eksik olması veya ek evrak istenmesi halinde bu süreç 2 ayı bulabilmektedir.

Eğer evraklarınızı eksiksiz bir şekilde tamamladıysanız ve başvuru şartlarını karşılayabiliyorsanız olumlu sonuç almanız yüksek bir ihtimaldir.

Başvurunuz Bulgaristan Çalışma Bakanlığı Yönergesi tarafından kontrol edilir.

Fakat unutmamalısınız ki; her ne kadar başarılı bir başvuru süreci gerçekleştirmiş olursanız olun; ret alma ihtimali az da olsa maalesef ki her zaman olacaktır.

Konuyla alakalı her türlü sorunuz için bizlere ulaşın. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarız…

Bu yazıyı paylaş