Balkan Travel Logo

Bulgaristan Konsolosluğu Yetkili Acentası

Vize Sihirbazı

Bulgaristan pasaportunun süresini uzatmak

Bulgaristan pasaportunun süresini uzatmak

Bulgaristan pasaportunun süresini uzatmak

Bu günkü blog yazımızda Bulgaristan pasaportunuzun süresini nasıl uzatacağınızı anlatacağız.

Öncelikle Bulgaristan Kırmızı Pasaport başvurusunun nasıl gerçekleşeceğine değinelim.

Kırmızı pasaportunuzu yenilemek veya uzatmak için istenilen belgelerinin doldurulmuş halini taratıp konsolosluğun e-posta adresine yollamanız gerekmektedir.

Randevu tarihinizde konsolosluğa gidip işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Yaklaşık 3 ay sonra pasaportunuz çıkmış olacaktır. Bununla ilgili her türlü işlemde alanında deneyimli ekibimizle yanınızdayız.

Bulgaristan Kırmızı Pasaport başvurusu için doldurulması gereken zayavlenie formu

Bulgaristan Kırmızı Pasaport başvurunuz için mutlaka zayavlenie formunu doldurmalı ve konsolosluğa gönderilen belgeler arasına eklemelisiniz.

Bulgaristan zayavlenie formu içerisinde; eksiksiz doldurulmuş Bulgar pasaportlu başvuru formunuz, 4 adet biometrik fotoğraf ve eski Bulgar pasaportunuzun aslı ve fotokopisi yer almalıdır.

Eğer Bulgaristan Kırmızı Pasaportunuz yoksa, kaybolduysa veya çalındıysa pasaport başvurusu yapamazsınız. Bu durumda yalnızca Pasavan Seyahat Belgesi almanız mümkündür.

Bulgaristan vatandaşları için Türkiye’de pasaport ve kimlik kartı çıkartma

Her Bulgaristan vatandaşı ülkenin dışında yaşasa da pasaport çıkartma ve uzatma hakkına sahip olmaktadır.

Eğer Türkiye’de yaşayan bir Bulgar vatandaşıysanız, Bulgaristan’ın Türkiye’de bulunan temsilciliklerine başvurabilirsiniz.

Bulgaristan Kırmızı Pasaport ve Kimlik Kartı ile ilgili yasal gereklilikler

Bulgar pasaportu için gerekli olan zayavlenie formunu şahsi olarak teslim etmelisiniz. Çünkü işlem sırasında parmak iziniz, yüzünüz ve imzanız dijital bir biçimde kayıt altına alınır ve bu zorunlu bir gerekliliktir.

Bulgaristan Kimlik Kartı başvurusu yapacaksanız, başvuru dilekçenizin yanına biometrik fotoğraf eklemeyi de unutmayın.

Yeni bir pasaport aldığınız takdirde yasalara göre eski pasaportunuzu ilgili resmi görevlilere teslim etmeniz gerekmektedir.

Eğer pasaportunuzun süresi dolduysa, 3 ay içinde Türkiye’de bulunan Bulgaristan temsilciliklerine pasaportunuzu teslim etmelisiniz. Bu temsilcilikler arasında Ankara Büyükelçiliği, Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu, Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu ve Bulgaristan Bursa Başkonsolosluğu yer almaktadır.

Eğer devam eden yabancı ülke vize işlemleri söz konusu ise; pasaportunuz ‘zorunlu durum’ sebebiyle geçici bir süreliğine sizde kalabilmektedir.

Yasalara göre Bulgar vatandaşları kişisel resmi evraklarını korumak mecburiyetindedir. Bu belgeler ile devletin kurumlarına zarar verilmesi, belgelerin kaybolması veya bilerek yok edilmesi durumunda yasalara göre birtakım cezalar söz konusu olabilmektedir.

Bulgaristan Kırmızı Pasaportu ve Kimlik Kartı ile ilgili işlem süresi

Pasaport için başvurduğunuz temsilcilik size pasaportunuzun 5 iş günü içerisinde çıkarılacağına dair bilgi verir. Eğer evraklarda herhangi bir eksiklik tespit edilirse, 7 iş günü içerisinde bu konu ile ilgili size dönüş sağlanacaktır. Size bu hususta geri dönüş yapıldığında, eksiklikleri veya hataları verilen süre içerisinde tamamlamazsanız, pasaport başvuru işlemleriniz sonlandırılmış olur.

Bulgaristan’da bulunan resmî kurumlar pasaport başvurunuza ait tüm işlemlerin tamamlandığına dair doğrulama işlemi yapılması talebiyle Türkiye’deki temsilciliklere bilgilendirme yapmaktadır. Bu işlemlerin doğrulandığına dair size 7 iş günü içerisinde bilgi gelir.

Eğer Bulgaristan’ın resmi temsilciliklerine eksiksiz ve doğru bir biçimde başvuru yaptıysanız, işleminiz 90 gün içinde sonuçlanmaktadır.

Eğer pasaportunuz zarar görmüş ise veya kullanılamayacak duruma geldiyse yerel kolluk kuvvetlerine haber vermeniz gerekmektedir. Akabinde size bu durumu açıklayan bir belge verilecektir. Bu belge ile birlikte ilgili temsilciliklere gidip durum hakkında bilgi vermelisiniz.

Bulgaristan Geçici Pasaport

Bulgar vatandaşı iseniz, Bulgaristan yaşıyorsanız ve seyahatlarınızda kullandığınız kimlikle ilgili resmi evraklar varsa Bulgaristan Geçici Pasaportu alabilirsiniz.

Ancak şunu unutmayınız: Alacağınız bu geçici pasaportun süresi yalnızca 12 ay olmaktadır.

Çocuklar için Bulgaristan Pasaportu ve Kimlik Kartı

Eğer 18 yaşın altındaysanız; ilgili konsolosluk yetkilisi huzurunda imza atmanız gerekmektedir. Buna ek olarak doğum belgenizin orijinali ve fotokopisi de yanınızda olmalıdır.

14 yaşın altındaki çocuklar için hiçbir şekilde ne çocuğun kendisinden ne de velilerinden imza alınmamaktadır. 18 yaş altındaki kişilerin belgeleri, yasal velileri veya vekâlet verilen Bulgaristan vatandaşı bireyler tarafından imza karşılığında Bulgaristan’ın Türkiye’deki temsilciliklerinden birinden teslim alınmaktadır.

Ebeveynlerden birinin olası durumlardan dolayı imza atamadığı taktirde; tek ebeveyninde imzası gerekli şartların var olması halinde yeterli olmaktadır.

Boşanma, vefat veya kişilerden uzun süre haber alamama gibi durumlarda devlet kurumlarından alacağınız gereli belgeleri de başvurunuza eklemelisiniz.

Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve aklınızdaki soru işaretlerini gidermek için Balkan Travel deneyimli kadromuza ulaşabilirsiniz. 😊

 

Bu yazıyı paylaş