Balkan Travel Logo

Bulgaristan Konsolosluğu Yetkili Acentası

Vize Sihirbazı

Bulgaristan Ticari Vize Nasıl Alınır?

Bulgaristan Ticari Vize Nasıl Alınır?

Bulgaristan Ticari Vize Nasıl Alınır?

Bulgaristan Cumhuriyeti’ne iş ve ticari amaçlı yapılacak seyahatler için uygulanan vize türünün adı Bulgaristan Ticari Vize’dir. Bulgaristan Ticari Vize’nin alınabilmesi için gerçekleştirilecek seyahat türünün ticari amaçlar ile yapıldığı Bulgaristan Cumhuriyeti’ne kanıt gösterilmelidir.

Bunun yanında Bulgaristan Ticari Vize başvurusunda seyahat etmeyi planlayan kişi, kendi adına özel olarak yazılmış ve kendisine gönderilen davetiye mektubunu almış olmalıdır.

Bulgaristan, yapılan araştırmalarla son yıllarda gittikçe artan ticari olası grafikleri ile tespit edilen ülke sınırları içerisindeki ticari süreçlerin giderek artacağını gösteren verilere dikkat çekmektedir.  Bu olumlu yöndeki haberlere Bulgar geleneksel medyasında da rastlamak mümkün!

Bulgaristan Ticari Vizesi için gerekli olan evraklar Bulgaristan Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir. Bulgaristan Ticari Vize başvurularında bazı önemli evrak detayları özellikle dikkat edilmesi gereken detaylardandır. Bu noktada Bulgaristan Konsolosluğu’ndan alınan bilgilere göre hazırlanan Bulgaristan Ticari Vize’si için gereken evrakların özenle hazırlanmaları gerekmektedir. Bahsi geçen evraklar ve içeriklerine dair bilgiler bilgilendirme amacı taşımaktadır. Ticari Vize’ye başvuranlar ya da başvuracak olanlar, kendi durumuna özel şartlar hakkında detaylı bilgiyi ancak Bulgaristan Konsolosluğu ve Akredite Vize Hizmet Merkezi’nden alabilirler.

Bulgaristan Ticari Vize’si İçin Gereken Evraklar Nelerdir?

1) Pasaport

Bulgaristan Ticari Vize başvurusu için pasaportlarda bazı şartlar aranmaktadır. Bunlar; seyahat tarihi sonrasında en az 6 ay geçerlilik olması, vizenin gerçekleştirilebilmesi için en az iki adet işlenmemiş sayfa olması ve son 10 yıl içerisinde çıkarılmış olması gerekmektedir. Pasaportun orijinali ile birlikte başvuruyu yapan kişinin kişisel bilgilerinin bulunduğu sayfaların fotokopilerinin sunulması talep edilmektedir.

(Vize başvurunuzu olumlu yönde değerlendirilmesi için; daha önce gerçekleştirdiğiniz yurt dışı seyahatlerinizde kullandığınız vizelerin fotokopilerinin sunulması avantaj sağlayabilmektedir.)

2) Bulgaristan Vize Başvuru Formu

Bulgaristan Vize Başvuru Formu, başvuran kişi tarafından eksiksiz bir biçimde ve okunaklı bir yazıyla; başvuru dosyasında yer alan evraklarda verilen bilgileri tasdikleyici şekilde doldurulmalıdır.

3) Bulgaristan Ticari Vize Başvuru Dilekçesi

Bulgaristan Ticari Vize başvurularında sunulacak evraklar, Bulgaristan Konsolosluğu'nun ve Bulgaristan Büyükelçiliği'nin talep ettiği sıralamaya göre sıralanmalıdır. Ticari Vize isteğiyle konsolosluğa yazılan Bulgaristan Ticari Vize Başvuru Dilekçesi; açık, yalın ve net ifadeler içermelidir. Bulgaristan Vize Başvuru Formu, bizzat başvuruyu yapan kişi tarafından doldurulmalı ve imzalanmalıdır. Başvuru formunda başvuruyu yapan kişinin iletişim bilgileri ve adresleri yer almalıdır. Ticari Vize başvuru işlemleri için sunulan edilen resmi belgeler, son 30 gün içerisinde temin edilmiş olmalıdır.

 

4) Biometrik Fotoğraf

Ticari Vize başvurusu için kullanılacak fotoğraf 35 x 45 mm ölçülerinde ve fotoğraftaki yüzün yüksekliği, çenenin en alçak noktasından başın en üst noktasına (saç dahil) kadar, 25 ila 35 mm arasında konumlanmasını ve fotoğraf zemininin açık gri olarak yapılması, Bulgaristan Konsolosluğu tarafından belirlenmiştir.

Parlak veya farklı bir kâğıt üzerine basılmış fotoğraflar geçersiz sayılmaktadır. Son 6 ay içerisinde çekilmiş, 2 adet biometrik renkli fotoğraf kabul edilmektedir. Fotoğrafta kişi, başörtüsü takılmasına izin verilmemektedir. Ancak her iki kulak ve saçın 1 cm'sini görünür olması halinde başörtüsüne izin verilmektedir. Dini durumlar haricinde başı örten şapka, bere, gözlük gibi aksesuarlar yüzün net görülmesini engellemesi açısından fotoğraf çekiminde kullanılması istenmemektedir. Bunların yanında bir önemli detayda, seçilen fotoğrafın daha önce başka bir vize alınması sırasında kullanılmamış olmasıdır.

5) Bulgaristan Ticari Vize Ücreti

Bulgaristan Ticari Vize başvurusu esnasında ödenmesi gereken iki ücret bulunmaktadır. Bulgaristan Ticari Vize ücreti (konsolosluk harcı) ve Bulgaristan Vize Başvuru Merkezi’ne ödenen hizmet tutarıdır. Başvuru sahibinin ödemesi gereken vize ücreti kişinin sahip olduğu ülke vatandaşlığına göre değişmektedir.

Vize ücretinden Sırbistan ve Makedonya vatandaşları muaftır. Sadece servis ve hizmet bedeli ödemektedirler.

Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Ermenistan, Gürcistan, Karadağ, Moldova, Rusya ve Ukrayna vatandaşları için vize ücreti 35 Euro’dur. Bu ülkelerin vatandaşı olan 12 yaşından küçük çocuklar vize ücretinden muaftır.

6) Bulgaristan Ticari Vize Davetiyesi

Bulgaristan Ticari Vize başvuru dosyasında yer alması gereken Bulgaristan'dan gönderilmesi gereken resmi belgeler; Ticari Davetiye- Bulgaristan'da çalışılan firma tarafından, Yabancılar Şubesi’nden alınmalıdır.

Finansal Gelirinizi Belgeleyen Evraklar

  • Bulgaristan Konsolosluğu, vize başvuru sahibinin, şirketinin Banka Hesabında; seyahat harcamalarının karşılığı bakiyenin EURO/TL veya USD olarak görmelidir.

Ticari Vize işlemleri için başvuru sahibinin; son 3 aylık aktif banka hesap hareketini gösteren Banka Hesap Cüzdanı veya Banka Hesap Dökümü,

Bankanın imzası, kaşesi ve Bankanın İmza Sirküleri ile birlikte sunulacak olup son 10 gün içinde alınmış olmalıdır.

  • Ticari Vize işleminde bulunacak kişi bir yere bağlı çalışıyorsa; son 3 aylık maaş bordrolarının aslına, bağlı bulunduğu kurum tarafından kaşe atıldıktan sonra, ıslak imzalı bir biçimde sunulması gerekmektedir.

İş/Mesleki Durumunuzu Beyan Eden Belgeler

  • Bulgaristan Ticari Vize’sine başvuracak kişilerin bağlı bulundukları Kurum/Şirkette çalıştıklarını gösteren resmi belgelerin orijinalleri; SGK İşe Giriş Bildirgesi, SGK Hizmet Dökümü
  • Bulgaristan Ticari Vize için müracaatta bulunan kişi o şirketin bir çalışanı ise; Bulgaristan Konsolosluğu'na hitaben, antetli kağıda Kurum/Şirket İzin Belgesi- pozisyonu, ticari seyahatinin amacı ve nedeni, görevi, işe devam taahhüdü gibi bilgilerini içermelidir. Belgede, kurumun/şirketin iletişim bilgileri, yetkili kişinin isim ve bulunduğu pozisyonu, ıslak imzası ve kaşesi ile birlikte hazırlanmalıdır. (Eğer varsa bağlı bulunduğu kurumdan Görev Kimlik Kartı’nın aslı da kullanılabilir.)
  • Bulgaristan Ticari Vize talebinde bulunan kişi Şirket Sahibi ise; imza sirküleri, faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesinin kopyası ve vergi levhası gerekmektedir.
  • Bulgaristan Ticari Vize başvurusu yapan kişi Emekli ise; Emeklilik belgesi gerekmektedir.

 

Başvuru Sahibinin Bağlı Bulunduğu Şirketin Resmi Kimliğini İbraz Eden Belgeler

  • Ticaret Sicil Gazetesi veya Sicil Kaydı
  • İmza Sirküleri Fotokopisi
  • Vergi Levhası
  • Faaliyet Belgesi (son 3 ay içerisinde bağlı bulunulan ilin Ticaret Odasından çalışan şirket adına düzenlenmiş resmi belge)

 

Ticari Vize başvuru sahibinin Bulgaristan'da şirket ortaklığı bulunuyorsa; Bulgaristan ile iş ilişkilerinizi ispatlayan anlaşma, sözleşme, gümrük beyannamesi fatura vb. gibi belgeler:

  • Bulgaristan'da kurulu firmanın Faaliyet Belgesi
  • Borcu yoktur Kâğıdı
  • Bulgaristan'da başvuru sahibi adına faturalar (son 6 aylık),
  • Bulgaristan'da Banka Hesap Dökümü,
  • Bulgaristan'da ikamet ettiği evin Kira Kontratı sunulmalıdır.

 

 

Sizlere Bulgaristan Ticari Vizesi ile ilgili yapabileceğimiz en önemli uyarılar şunlardır:

  • Ticari Vize kararlarını yetkili diplomatik merciiler dışında kimse veremez. Bu yetkililer; Bulgaristan Konsolosluğu ve Bulgaristan Büyükelçiliği’dir.
  • Bulgaristan’a hava yolu yerine araçla gitmek istiyorsanız, yeşil sigortanız ve uluslararası ehliyetinizin olması gerekir. Aksi takdirde Bulgaristan Sınır Kapısı’ndan geçmeleri mümkün olmayacaktır.
  • Ülkesinde Bulgaristan Konsolosluğu veya Büyükelçiliği bulunmayan kişiler, Bulgaristan Ticari Vizesi için kendilerine en yakın ülkede bulunan Bulgaristan yetkili birimlerinden başvuruda bulunabilirler.

 

Bulgaristan Konsolosluğu Ticari Vize Sonuçları Ne Zaman Açıklanmaktadır?

Kısa süreli vize sonuçları (C Vize) başvuruları ortalama 5-7 gün içerisinde sonuca ulaşmaktadır. Ancak bu bir genel ortalamadır. Süreler değişim göstermektedir.

Bizim size önerimiz, tüm seyahat programınızı vize sonucunuzun netleşmesine göre belirlemeniz olacaktır.

 

Bulgaristan Sınır Kapılarında Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

  • Bulgaristan Ticari Vizesi aldığınız zaman kesin ve net olarak Bulgaristan’a giriş yapabileceğiniz anlamına gelmez. Bulgaristan sınırlarında görev yapan görevli memur ve polisler sizin ülkeye giriş yapmanıza izin vermeme hakkına sahiptirler.
  • Bulgaristan Ticari Vizesi ile Bulgaristan hava ya da kara sınır kapılarından girişlerde daha önceden yapmış olduğunuz hotel rezervasyonunuz, seyahat sağlık sigortanız, seyahat esnasında yapacağınız harcamalarınızın nasıl karşılayacağınız sorulabilir. Bu sebeple bahsettiğimiz belgelerin birer kopyasını yanınızda bulundurmanız yararınıza olacaktır.
  • Ticari Vize ile sadece Bulgaristan sınırlarında seyahat edilebilirsiniz.

 

Bulgaristan Ticari Vize Süresine Dikkat Ediniz!

Bulgaristan Konsolosluğu tarafından verilen ticari vize süresinin, planlanan Bulgaristan ziyaretinden daha kısa olması durumunda ya da vize başvurusunda sunulan uçak bileti, otel rezervasyonu ve vize başvuru formunda yer alan tarihlerin uyuşmaması hâlinde, Bulgaristan Konsolosluğu'na, Bulgaristan Büyükelçiliği'ne ya da Vize Başvuru Merkezi'ne sürenin düzeltilmesi talebi ile başvuru yapılabilir.

 

Bu yazıyı paylaş