Balkan Travel Logo

Bulgaristan Konsolosluğu Yetkili Acentası

Vize Sihirbazı

Bulgaristan vatandaşlık işlemleri ve genel prosedür

Bulgaristan vatandaşlık işlemleri ve genel prosedür

Bulgaristan vatandaşlık işlemleri ve genel prosedür

Bulgar Kırmızı Pasaportu ve Bulgaristan Liçna Kartı

Bulgaristan Başkonsolosluğu’na yapacağınız Bulgaristan Kırmızı Pasaport ve Bulgaristan Kimlik Kartı (Liçna Kartı) başvurularınızı ve uzatma işlemlerinizi elektronik olarak gerçekleştirebilirsiniz. Bulgar kimlik işlemleriniz için elektronik başvuruda bulunarak gerekli olan belgeleri Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu, Edirne Başkonsolosluğu, Bursa Konsolosluğu veya Ankara Konsolosluğu online olarak gönderebiliyor ve başvuru randevusu alabiliyorsunuz.

Başvuru sonrası size verilen randevu günü ve saatinde Bulgaristan Konsolosluğu’nda veya Büyükelçiliği’ne gitmeniz gerekmektedir.

Bulgaristan Pasaportu ve Bulgaristan Kimlik Kartı için elektronik başvuru evrakları

Bulgar pasaportu ve kimlik kartı için gerekli evraklar arasında dilekçe, Bulgaristan Doğum Kayıt Örneği kopyası, Bulgaristan ikametgâh belgesi kopyası ve Bulgaristan pasaportu ile kimlik kartının kopyaları bulunmaktadır.

Bu evrakların dışında ihtiyaç halinde gerekli olan belgeler de mevcuttur.

18 yaşından küçük iseniz; annenizin ve babanızın Bulgaristan kimlik belgeleri ile müracaat edebilirsiniz.

Eğer 18 yaşın üzerinde iseniz fakat ilk kez başvuruda bulunuyorsanız; şahit olarak belirleyebileceğiniz ve akrabalık ilişkiniz bulunan iki kişinin kimlik belgelerinin kopyasını da başvuru evraklarınıza eklemelisiniz.

Bulgaristan Kırmızı Pasaport başvurusu

Kırmızı pasaportu yenilemek, yeni çıkartmak veya uzatmak için gerekli belgeleri doldurup, taratıp Konsolosluğa e-posta olarak iletebilirsiniz. Akabinde size randevu günü ve saati verilecektir.

Ortalama 3 ay sonra pasaportunuz çıkar ve konsolosluk tarafından bu konuda bilgilendirilirsiniz.

Bulgaristan vatandaşlığı almak için başvuru merkezleri

Bulgar vatandaşı iseniz Türkiye’deki Bulgaristan Konsolosluklarından aileniz için Bulgaristan vatandaşlığı veya Bulgaristan pasaportu çıkartma gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

İstanbul Bulgaristan Başkonsolosluğu, Edirne Bulgaristan Konsolosluğu, Ankara Bulgaristan Büyükelçiliği ve Bursa Bulgaristan Konsolosluğu’na başvuru yapacaksanız eğer, randevu almanız gerekmektedir.

Bulgaristan Vatandaşlığı alma hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Balkan Travel deneyimli kadromuza ulaşabilirsiniz.

Bulgaristan Vatandaşlığı nasıl alınır?

Bulgaristan vatandaşlığı işlemleri başvuru nedeninize bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Öncelikle şunu belirtmek gerek; Bulgaristan vatandaşlığı alabilmeniz için birtakım prosedürlerin eksiksiz olarak yerine getirilmesi mecburidir.

Bulgaristan vatandaşlığı almak istiyorsanız, kesintisiz olarak Bulgaristan’da 5 yıl süresiz oturma izniniz olmalıdır.

Türk veya yabancı vatandaşı iseniz ve Bulgar vatandaşlığına sahip olmak istiyorsanız; daha önce hüküm giymemiş olmalısınız.

Türk vatandaşı iseniz ve Bulgaristan Çifte Vatandaşlık almak istiyorsanız, eğitim bakanlığı tarafından onaylanmış Bulgarca bildiğinizi kanıtlayan bir belge gerekmektedir.

Türkiye doğumlular için Bulgar Vatandaşlığını alma şartları nelerdir?

Türkiye doğumlu iseniz ve Bulgaristan Vatandaşlığı almak istiyorsanız birkaç önemli hususu bilmeniz gereklidir:

Evlilikten dolayı Bulgar Vatandaşlığını nasıl alırım?

Bulgaristan Vatandaşı ile evlendiyseniz eğer; Bulgaristan vatandaşlığını almadan önce evliliğinizi kanıtlama adına Bulgaristan D vizesi başvurusunda bulunmanız gereklidir. Bu vizeyle Bulgaristan’a giriş yaptıktan sonra, eşinizin Bulgaristan’da adres kaydı bulunduğu ilgili yabancılar şubesine başvurarak evlilikten dolayı geçici oturum izni dilekçesi beyan etmelisiniz.

Bu geçici oturum izni belgesi hakkında karar ortalama 7 gün sonra açıklanmaktadır.

Makamların inisiyatifine bağlı olarak size 3, 6 veya 12 ay süreli Bulgaristan geçici oturum izni verilecektir ve bu oturum izni yalnızca 5 yıl geçerlidir. Bu sürenin uzaması halinde; devlet makamları evlilik dolayısıyla size sabit bir oturum izni verecektir. Bu alacağınız sabit oturum izni ise Bulgar Vatandaşlığını almanız için yardımcı olacaktır.

Türkiye doğumlu 14-18 yaş altı çocuklar için Bulgar Vatandaşlığı nasıl alınır?

18 yaş altı çocukların Bulgaristan Vatandaşlığını alabilmesi için, çocuğun ebeveynlerinden birinin Bulgar vatandaşı olması gerekmektedir – Bu durumun var olması halinde; çocuğun Bulgar vatandaşlığına geçebilmesi için yine de her iki ebeveyninin imzası gerekmektedir. Ebeveynlerin imzası olmadan 18 yaş altı çocukların Bulgar vatandaşlığı alması söz konusu olmamaktadır.

Bulgaristan vatandaşlık işlemleri hakkında aklınızda soru işaretleri var ise veya daha detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız; Balkan Travel deneyimli çalışma arkadaşlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Bu yazıyı paylaş