Balkan Travel Logo

Bulgaristan Konsolosluğu Yetkili Acentası

Vize Sihirbazı

Bulgaristan’da tatmanız gereken lezzetler

Bulgaristan’da tatmanız gereken lezzetler

Bulgaristan’da tatmanız gereken lezzetler

Uzun yıllar Osmanlı hakimiyetinde bulunan ve komşumuz olan Bulgaristan’ın mutfağı Balkan coğrafyasının en zengin mutfaklarından birine sahiptir. Bazılarının tadı alışık olmadığımız şekilde olsa da birçoğu Türk mutfağı ile büyük benzerlikler göstermektedir. Tatlısından tuzlusuna her çeşit tadı barındıran Bulgaristan mutfağında birbirinden leziz tatlarla karşılaşmanız mümkün.

KİFLA

Türk yemek kültüründe tuzlu olan poğaçaların aksine şekerli bir poğaça olan Kifla, poğaça dediğin tuzlu olur tabusunu yıktıracak cinsten. İçi marmelatlı bu enfes poğaça Türkiye’deki simit-çay ikilisinin yerini Bulgaristan’da boza ve kiflaya bırakmış durumda. Bu muhteşem ikili ile kahvaltı yapmadan Bulgaristan’dan ayrılmamanızı tavsiye ediyoruz.

LÜTENİTSA

Kimilerinin klasik Türk tadında biber salçası diyebileceği kimilerinin de Bulgar ketçabı olarak tanımladığı kahvaltılık bir sos olan Lütenitsa; domates, biber, patlıcan üçlüsüne sarımsak, zeytinyağı, sirke, tuz ve baharat katılmasıyla yapılır. Çok amaçlı bir sos olan Lütenitsa’yı isterseniz ekmeğinizin üstüne sürüp yiyebilir, isterseniz de yemeklerinize sos olarak kullanabilirsiniz

BOZA

Bildiğiniz bozaları bir kenara koyun Kifla’dan sonra bir tabu yıkıcı lezzet daha var. Türkiye’deki bozaların aksine ekşi değil de tatlı olan bu boza daha önce ekşi bozayı sevmeyenlerin bile fikrini değiştirebilecek cinsten. Özellikle Kifla ve Banitsa ile tüketilen bu lezzet çay yerine güzel bir alternatif. Bulgaristan’ın birçok yerinde ufak boza dükkanları görmeniz muhtemel. Vakit kaybetmeden bu dükkanlardan birine oturun ve tadını çıkarın.

BANİTSA

İnce yufka arasına peynir, lor koyularak yapılan bu börek size daha önceden yediğiniz börekleri unutturacak cinsten. Boza ile muhteşem ikili olan Banitsa yanına Kifla’nın da eklenmesiyle muazzam bir menü haline geliyor. Banitsa, Bulgaristan gezisinde tatmadan dönmemeniz gereken bir lezzet.

SHOPSKA SALATASI

Malzemeleri arasındaki domates, rende edilmiş peynir ve yeşillikler ile adeta Bulgaristan bayrağını andıran Balkanlar’a özgü bir salata çeşidi olan Shopska Salatası rakının yanında olmazsa olmaz bir meze çeşididir.

LUKANKA

Genelde domuz veya sığır etinden yapılan yassı bir sucuktur. Karabiber, tuz, kimyon ve çemen gibi baharatlardan yapılır ve 60-90 gün kadar bekletildikten sonra ince ince dilimlere ayrılır. Tüm alkoller ile muhteşem bir uyumu vardır.

TİKVENİK

Birçok kişi tarafından içine şeker atıldığı için tatlı olarak lanse edilse de Tikvenik aslında bir börek çeşididir. Ancak bazı yerlerde şerbetlendirilip tatlı haline getirebiliyorlar. Kabak gıvırma ve bal kabaklı börek olarak da bilinen Tikvenik, iç harcındaki bal kabağı ve ceviz ile güzel bir lezzet oluşturuyor. Bulgaristan’da en çok tüketilen börek çeşidi olan Tikvenik’i denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

KEBAPCHE

Canınız kebap istediyse mutlaka tatmanız gereken bir lezzet. Bildiğiniz Türk kebabının domuz ve sığır etiyle yapılmış versiyonudur. Bulgar birası, patates kızartması ve sirene ile denemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca sadece sığır eti kullanılan türünü Türkiye’de bulmak mümkündür.

KULAÇ

Kulaç Bulgaristan mutfağında sıkça tüketilen bir hamur işidir. Türk mutfağında ismi pişi olarak geçen bu hamur çeşidine Trakya bölgesinde kabalka da denmektedir. Bu alışılmış tadı bir de Bulgaristan’da denemelisiniz.

PLEVNE TAVUĞU

Bulgaristan’da Plevne şehrinin ismini alan plevne tavuğu arpa şehriyeli yapılan bir tavuk yemeğidir. Ülkede çok popüler olan bu yemeği birçok yerde bulabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş