Balkan Travel Logo

Bulgaristan Konsolosluğu Yetkili Acentası

Vize Sihirbazı

Bulgaristan'ın 1300 Yıllı Anıtının Hikayesi

Bulgaristan'ın 1300 Yıllı Anıtının Hikayesi

Bulgaristan'ın 1300 Yıllı Anıtının Hikayesi

Bulgaristan'ın sosyalist hükümeti için anma etkinlikleri ve yıldönümleri çok önemliydi. Bulgaristan devletinin kuruluşunun 1300. Yıl dönümünü onurlandıran kutlamalar, o kadar önemliydi ki bir yıl boyunca süren bir dizi etkinlik düzenlendi: birçok müze kuruldu, birçok tarih kitabı yayımlandı ve Bulgar tarihine ilişkin birçok anıt inşa edildi. Ulusal Kültür Sarayı da o dönem inşa edilmişti.

O dönemin önemli eserlerinden "Bulgaristan'ın 1300 Yılı Anıtı" kutlamalar ve etkinlikler için zamanında tamamlanması gerekiyordu. Bu sebeple anıt hızlıca, ucuz, kısa ömürlü malzemelerden inşa edildi. Bu yaklaşımında bir sonucu olarak, aynı yıl dağılmaya başladı.

Anıtın heykeltıraşlarından Prof. Valentin Starchev, Bulgar tarihini ve dönemlerini çok orijinal, soyut ve alegorik bir şekilde temsil etmeyi seçti. Çözümü, sahneleri tamamen temsil etmek yerine sadece birkaç figür eklemek oldu. Alt kısımda, Bizans İmparatoru tarafından Bulgaristan'a Hristiyanlığı getiren Aziz Kril Methodius ve Kral Simeon'u görüyoruz, Bulgar ortaçağ tarihinde "Bulgar okur yazarlık Altın Çağı" nı temsil ediyorlar. Orta kısımda, dönemde popüler olan garip bir kompozisyon var: bir anne, ölen oğlu için yas tutuyor, bu, sosyalizm için mücadeleyi ve alınan sayısız kurbanları temsil ediyor. Üstte, şanlı geçmişten ve savaşların külünden yükselen bir adam var bu adam aynı zamanda işçi sınıfını temsil ediyor, bu adam işçi önlüğüyle dönemin sosyalist rejiminin ve gerçeğin başlıca kahramanı. Figürler, alevler veya kanatlar gibi yükselen asimetrik mimari yapıların içine dahil edilmiş. İlginç bir gerçek, Pieta ve işçi sınıfı kompozisyonları dönemi için bile yenilikçi sayılmaz; heykel tıraşın önceki çalışmalarının bir restorasyonu ve hala ayakta duran iki Pieta'mız ve anıtta bulunanlara çok benzeyen bir dökümcü figürü bulunuyor.

Anıt, halk için fazla soyut bir hal aldı. Parti ve dönemin lideri Todor Zhivkov bile fikri tam olarak anlayamadı ve anıtı beğenmedi, bu yüzden baştan ölü doğmuş bir proje oldu diyebiliriz.

Zaman içinde anıt parçalanmaya devam ederken, anıtı yenileme, değiştirme veya kaldırma projeleri oldu.

Anıt ile ilgili ana tartışmalardan biri, anıtın ve çevresindeki parkın, daha önce askeri bir bölüm kışlasının bulunduğu bir alana inşa edilmiş olması; bu kışlada bir aslan anıtı ve o bölümden savaşlarda ölen erkeklerin isimlerinin bulunduğu bir duvar bulunuyor. Ana fikir, o anıtı restore etmekti. Geçen yıl, anıtın yok edilmesi gerektiğine karar verildi. Bu da sessizce kabul edilmedi; anıtı yıkmak için getirilen vincin, programlanmış yıkımından bir gece önce bilinmeyen kişiler tarafından ateşe verildi.

Şuan, eskiden bulunan küçük bir aslan anıtı bulunuyor. Belki de NDK ve park olmadan, bu anıt iyi ve temsili görünüyordu, ama bugün eski heybetinde olmadığı aşikar.

Bu yazıyı paylaş