Balkan Travel Logo

Bulgaristan Konsolosluğu Yetkili Acentası

Vize Sihirbazı

Günümüze Keşfettikleriyle Anlam Kazandıran Kadın Kaşifler

Günümüze Keşfettikleriyle Anlam Kazandıran Kadın Kaşifler

Günümüze Keşfettikleriyle Anlam Kazandıran Kadın Kaşifler

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü…

Kadınlar hayatın her alanında hayatımıza güzellik ve kolaylık katmaya çağlar öncesinden başlamışlardır. Kadınların günümüz toplumlarında kendilerini çok daha iyi ifade ettiklerini rahatlıkla görebiliyoruz. Fakat düşünce özgürlüğünün ve cinsiyet eşitliğinin çok yaygın olmadığı dönemlerde bile keşfettikleriyle günümüze ışık tutan birçok kadın olduğunu biliyor muydunuz?

Gelin geçmişten günümüze keşfettikleriyle anlam kazandıran kadın kaşiflere göz atalım…

 

  1. Jeanne Baret

Dünyanın çevresini dolaşan ilk kadın

1766-1769 yılları arasında, bir botanikçi ve kaşif olan Jeanne Baret, dünyayı yelkenle dolaşan ilk kadın oldu. Ve bu sadece kadınlar için bir ilk değildi, Fransızlar için de bir ilkti.

O zamnalar kadınların gemilere binmesine izin verilmediğinden dolayı Étoile'de erkek kılığına giren  Jeanne, adını Jean olarak değiştirdi ve bitki örnekleri toplamaya ve çevreyi gözlemlemeye devam etti.

Onun tarafından keşfedildiğine inanılan bitkilerden biri, keşif gemisinin lideri Louis Antoine de Bougainville'in adını taşıyan mor bir asma olan Bougainvillea idi.

Begonviller şimdi daha da anlamlı değil mi? :)

 

  1. Isabella Bird

Royal Geographical Society'nin ilk kadın üyeleri arasında

19. yüzyılda İngiliz seyahat yazarı, fotoğrafçı ve doğa bilimci Isabella Bird önemli keşifler yaptı.

Kötü sağlık koşulları, tehlikeli arazilerle uğraşmasına ve hatta ara sıra saldırganlardan kaçmak zorunda kalmasına rağmen Isabella, dünyayı keşfetmeye ve maceralarını ilerleyen yaşlarına kadar belgelemeye devam etti.

Çin, İran, Hawaii, Orta Doğu ve Hindistan gibi ziyaret ettiği pek çok yeri kapsayan, bir ömür boyu yetecek kadar kitap yazdı ve hepsini kendi fotoğraflarıyla süsledi.

Çalışmaları o kadar önemliydi ki, 1892'de Kraliyet Coğrafya Derneği üyesi oldu ve bu unvanı alan ilk kadın oldu.

Özgürlüğün daima içimizde olduğu ta o zamanlardan belli değil miymiş? :)

 

  1. Annie Londonderry

Dünyayı bisikletle dolaşan ilk kadın

Bir rivayete göre Annie’nin 80 Günde Devri Alem kitabından ilham olarak yola çıktığı söyleniyor. Başka bir rivayete göre de, iki adamın bir kadının kendi parasını kazanırken 15 ay içinde dünyayı bisikletle dolaşamayacağını söylediğinde Annie'nin bunu yapabileceğini kanıtlamak istediğini iddia ediyor.

Hangi rivayet gerçek olursa olsun, 1894'te Annie, macerasına Boston Massachusetts Eyaletindeki evinden yola çıkarak başladı. Amerika'dan Fransa'ya ve ardından Orta Doğu'ya, Çin'e ve hatta daha da uzaklara gitti.

15 aydan kısa bir süre içinde Boston'a geri döndü. Kendi parasını kazanmasına gelirsek, rivayetin bu tarafını da tuttu, seyahatleri hakkında röportajlar vererek ve dünya basınının ilgisini çekerek dünyanın her yerinden sponsorluklar aldı.

Aslen Letonyalı bir Yahudi göçmen olan Annie (soyadı Cohen Kopchovsky) sadece cinsiyetçilikle değil, aynı zamanda antisemitizm ve ırkçılıkla da savaştı.

Hem hayallerini gerçekleştirip hem de inandığı değerleri savunan kadınları görünce içimiz mutlulukla doluyor! :)

 

  1. Amelia Earhart

Atlantik Okyanusu'nu geçen ilk kadın pilot

Amelia Earhart, 3 Ocak 1921'de ilk uçuş dersini aldı. Bu dersleri almaya başladığında Atlantik Okyanusunu geçen ilk kadın olmayı hayal ediyor muydu bilemeyiz. Fakat gözünün yükseklerde olduğu ve hayallerinin temelinde bunların olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz. Sekiz yıldan kısa bir süre içerisinde, Haziran 1928'de Atlantik Okyanusu'nu geçen ilk kadın pilot oldu. Kanada, Newfoundland'deki Trepassey Limanı'ndan “Friendship” adlı bir uçakla yola çıktı. Sadece 21 saat sonra, Atlantik'in diğer tarafında, Galler'deki Burry Limanı'na indi.

Bu yeterli bir başarı değilmiş gibi, 1932'de Atlantik'i tek başına geçen ilk kadın ve ikinci kişi oldu. Ancak bu da ona yeterli gelmemiş olacak ki, yaşamı boyunca bir sürü başka ilke imza attı. Amelia, Pasifik'i tek başına geçen ilk kişi ve Mexico City'den Newark'a giden ilk yalnız pilot oldu.

Ne yazık ki 1937 yılında, tüm dünyayı uçarak gezmeye çalıştığı macerası sona erdi. Uçağı fark edilmeden ortadan kayboldu ve Amelia'nın "denizde düştüğü" ilan edildi.

Hayallerine uçarak giden Amelia… Umarız ki tüm hedeflerini gerçekletirmişsindir…

 

  1. Sheila MacDonald

Kilimanjaro'ya tırmanan ilk kadın

Henüz 22 yaşında olan Sheila MacDonald, Kilimanjaro Dağı'na tırmanan ilk kadın oldu.

Londralı MacDonald 1927'de herhangi biri tarafından yapılan ilk başarılı tırmanıştan yaklaşık kırk yıl sonra dünyanın en yüksek bağımsız dağına tırmanışı tamamladı. Erkek meslektaşı yorgunluktan vazgeçince genç kadın tırmanışına tek başına devam etti.

Diğer birçok kadın da onun izinden gitti. Örneğin, Kristina Schou Madson, bu zirveye sadece 6 saat 52 dakika ve 54 saniyede tırmanarak bir rekora imza attı. Afrika'nın en yüksek zirvesine tırmanan en genç kadın ise, 2018'de sadece yedi yaşındayken zirveye ulaşan Montannah Kenney'dir.

Kendinden sonraki nesillere örnek olarak adını yaşatan Sheila… Seninle gurur duyuyoruz…

 

  1. Jessica Nabongo

Birleşmiş Milletlere üye 195 devleti ziyaret eden modern kâşif

Amerika doğumlu Ugandalı bir seyahat fenomeni olan Jessica Nabongo, 2009 da BM üyesi 195 ülkeyi ziyaret etme hedefi koydu. Jessica Nabongo, insanlar ve kültür konusunda tutkulu biri, zihnini açmak ve gözlemlemek için seyahat ettiğini belitmiştir. Jessica, bloğunda seyahat deneyimini içtenlikle aktarmaktadır.

Yolculuğunu tamamladıktan sonra nasıl hissettiği sorulduğunda, “Güçlü hissediyorum! Bu sadece başlangıç. Bundan sonra ne yapacağım hakkında gerçekten hiçbir fikrim yok. Bu noktada, önümüzdeki iki ay boyunca hiçbir şey yapmamak ve özellikle de daha fazla çamaşır yıkamamak istiyorum!"

Buradaki hedefine Ekim 2019'da 196. ülkesi Seyşeller'e vararak ulaştı.

Jessica’nın belki de bundan sonraki hedefi tüm ülkeleri gezmek olur ne dersiniz? :)

Bu yazıyı paylaş